5 de juliol de 2011

Conscients o confossos?

Escollir.  

Cada dia fem eleccions a les nostres vides xicotetes o grans que marquen la quotidianitat i construeixen el nostre futur. Fa poc a un programa del Punset explicàven que el fet d’escollir està determinat per factors interns i externs a la persona: els interns són totes les experiències vitals, i els externs conformen la percepció de la persona sobre l’elecció i els diferents objectes o accions a escollir.

Si ho apliquem a l’àmbit polític, la ciutadania cada 4 anys és convidada a escollir un partit, fet que se’n diu democràcia representativa. La ciutadania diposita la seua veu i confiaça en un únic grup de persones (partit) que entén estan capacitades per gestionar l’ens públic.  Aleshores podríem dir que escollir és confiar.

Però imaginem-nos un grup de persones enfront d’un plat de faves, un de dentilles, un d’arròs caldós i un de paella… cada persona triarà el que més li agrade, però pot ser si pateix de ventre i es menja les faves li senten mal, o si és al·lèrgica al marisc i menja paella que du gambes, tindrà una reacció. I tot i així, continuen menjant i menjant.

Pot ser les persones que mengen no saben aquesta informació i trien el plat sense ser conscients, o pot ser saben els efectes però les ganes de menjar-se’l influeix molt més.

Les causes de per què fem eleccions són vàries, però la qüestió comuna de fons és:  Si em cuide, m’estime, em respete i soc conscient del que em pot fer mal, segurament no faré eixa elecció.

I crec que com a poble ens estem fent mal, en primer lloc assumint que els sistema és així i que no es pot canviar, i en segon lloc, escollint a partits conformats per persones que han perdut la confiança i la consciència, i es dediquen a treballar pels interessos privats i seus propis, a retallar en els serveis públics com l’educació i la sanitat, ens neguen la identitat de poble valencià, i ens menteixen.

I és que ja no crec aquella dita que diu: abans s’agarra a un mentirós que a un coix, el que crec és què el que va amb un coix a l’any coix i mig.

De nou em pregunte: les persones que votem ho fem per tradició, per llealtat, per costum? Ho fem assabentats del que suposarà el futur que ens proposa el partit que votem? 

Crec que molts pensem que l’elecció d’un partit es fa en base a la seua trajectòria, resultats,  la informació que ens arriba d’ell pels mitjans de comunicació, a la campanya electoral que ha realitzat, a la percepció de les persones de la llista, a la marca del partit. Però si aquesta informació que ens arriba és errònia i està manipulada i ho sabem i continuem escollint-lo… és que volem intoxicar-nos i la nostra autoestima com a poble està molt baixeta.

Si com a poble ens coneixem, ens cuidem i no volem perjudicar-nos, arribarà el dia què triarem conseqüentment, o triarem no triar, o triarem canviar el menú o triarem canviar el cuiner, cambrers o els ingredients, etc. però la finalitat serà no fer-nos mal, fer-nos bé i escollir confiant què sabem i som consciens.

Feu un comentari

Núvol d'etiquetes

Qui és Verònica?


Soc Vero i he viscut tota la meua vida a Sant Jaume (Benimarco), i per això em considere benissera de Sant Jaume ;). Del meu raconet vital m'estime l'olor a bancal mullat per la plutja, la terra treballada generació rere generació, els arbres que amb la que ha caigut encara són centenaris, i tota la gent que m'ha envoltat i m'envolta. Soc com soc gràcies a elles, persones que s'estimen alçar-se un matí i contemplar somrients la bellesa de la mar que remulla les cales suament, les muntanyes fermes, verdes i velles, o els carrers endolcits de vida, saviesa i records.