18 de maig de 2012

HISTÒRIA I AFICCIÒ

Aquest es l’article que he publicat en el llibre de festes de Benissa  del 2012. i aprofitant que ja han passat i ja esta tornant tot a la “normalitat”  reprendré la  publicació en el blog

 

Tot el món coneix com a joc d’estratègia l’Escacs, el més antic que ha arribat als nostres dies. Alguns menys coneixen el Risk, eixe joc de dominació mundial de vegades etern. El que coneix prou menys gent són els jocs d’estratègia en els que per mitjà de miniatures de soldats de plom es representen batalles.
Posant-nos en antecedents l’aparició d’aquestos reglaments comença en el segle XIX, sobre tot en els exercits per a facilitar l’aprenentatge dels oficials, amb el pas del temps aquestos van acabar convertint-se en un entreteniment, una afició que té tres vessants: el col·leccionisme de miniatures, el pintar aquestes i els jocs en sí, vessants que no tots els aficionats fan ja que hi ha a qui no li agrada pintar, i hi ha qui col·lecciona les miniatures per pintar-les o fer diorames però no les usa en cap dels jocs que hi han. No vaig a esplaiar-me explicant la reglamentació de cap joc, però per a fer-se la idea de com es desenvolupa un partida i a on. El tauler de joc sol ser un tauler de 180 cm. per 120 cm., sobre aquest es disposen els elements d’escenografia, rius , tossals, pobles, etc.

Uploaded with ImageShack.us

El moviment de les tropes es fa mesurant des de la miniatura i movent-les com a màxim la seua capacitat de moviment , que normalment va expressada en cm., els combats, dispars, etc. van segons cada reglament sent en aquestes accions en les que s’usen els daus que representen el factor de probabilitat, o siga si es fàcil que passe alguna cosa o no.

Després d’aquesta petita introducció dels jocs ens centrarem en un en particular i es tracta de la representació de l’exèrcit de Jaume I el Conqueridor, acoblant-lo al joc conegut com a Warhamer Fantasy i usant com a base l’exèrcit que en el joc es diu Bretonia, un exèrcit que mescla les llegendes artúriques i part de les històries medievals, molt centrat en l’ús de la cavalleria.
En la representació vaig buscar un llistat de cognoms amb l’heràldica pertinent que pogueren haver format part d’aquest exercit, prenent-me alguna llicència per ser cognoms del poble i em va fer goig que estigueren representats, a més la complexitat de dibuixar les figures en els escuts (per el tamany/la manca d’espai) em va fer buscar mètodes per a simplificar-los.

Començarem amb el cap d’exèrcit: Jaume I, la miniatura en sí ja és especial ja que es tracta d’una representació del propi rei feta per la casa Gamezone.

Uploaded with ImageShack.us

Cavallers novells, jóvens que tenen ganes de mostrat la seua vàlua, impetuosos i temeraris.
Entre ells vaig posar els Benavent, Donet, Magraner,

Uploaded with ImageShack.us

Albert, Bàrbara, Domenech, Arnau, Andreu i Valls.

Uploaded with ImageShack.us

El nucli principal de l’host, els cavallers del regne els Berenguer, en dues branques familiars, Xifre.

Uploaded with ImageShack.us

L’altra unitat del regne Aparisi, Ivars i Andreu.

Uploaded with ImageShack.us

De vegades els cavalles eixien a la recerca d’aventures, per representar aquestos tenim els errants entre els que estan els Macià, Soler, Vall, Vallés, Roger, Nebot.

Uploaded with ImageShack.us

És ben clara la participació de les ordes de monjos militants i qui millor per a representar els homes sants, els cavallers de grial, vaig triar els cavallers de l’Orde del Temple a qui el rei conqueridor va estar molt unit de ben jove.

Uploaded with ImageShack.us

Una unitat un poc especial dita en el joc els Peregrins del Grial els vaig fer com si foren els sergents de l’Ordre del Temple.

Uploaded with ImageShack.us

Uns homes d’armes amb els colors de la casa reial.

Uploaded with ImageShack.us

Un trebutxet, una mena de catapulta.

Uploaded with ImageShack.us

Com a joc de fantasia que millor que uns cavallers muntats en pegasos en ells tenim Abadia, Puig i Santandreu.

Uploaded with ImageShack.us

Una unitat d’arquers.

Uploaded with ImageShack.us

I en acabar els personatges, un muntat en pegaso amb els colors d’Avinyó.

Uploaded with ImageShack.us

Un parell de dames que són les que aporten un poc de màgia.

Uploaded with ImageShack.us

Un heroi muntat en un hipogrif, una bèstia mitològica, mescla de cavall i àguila.

Uploaded with ImageShack.us

El portador del la senyera reial, que en aquest cas vaig optar per no triar cap llinatge conegut , així no en remarcava cap de família per damunt de les altres.

Uploaded with ImageShack.us

Un ultim cavaller, aquest pintat en èpoques anteriors al projecte com algun cavaller del regne.

Uploaded with ImageShack.us

Com podeu veure vaig aconseguir un exèrcit que mostra prou bé el projecte, al estar ambientat en un món de fantasia té eixes pinzellades fantàstiques, però si es lleven aquestes resulta molt fàcil pasar-lo a un joc historic, en aquest cas tenim el Warhamer historical, un joc que usa una modificació del reglament del de fantasia per a fer batalles històriques. Hauria pogut buscar els escuts dels personatges que van anar amb les hostes del rei conqueridor, el que mostraria la ultima vessant d’aquesta afició: la documentación, el fet de voler representar una unitat, un exercit, implica buscar quina va ser l’història d’aquesta.

Jaume Berenguer i Moragues membre del Club de Simulació Històrica IX LEGIO

 

Bibliografia:
El Solar Catalán, Valenciano y Balear de A. y A. García Carraffa
http://www.blasonari.net/

Feu un comentari

Núvol d'etiquetes

Qui és Jaume Berenguer?


soc d'eixos que lluita en guerres de paper i plom, general d'exercits invencibles, no perquè no son derrotats, si no per tornar a alçar-se. soc d'eixos que intenten repetir l'història o canviar-la, demostrar que les coses hagueren pogut ser diferents. Soc aquell que muntat en la seua serp alada veu a l'exercit imperial avançar en ordre mentre les penyes del meu exercit ,els orcos i goblins, es posen a discutir entre ells. Soc aquell que ha dirigit centeners de cargues de cavalleria algunes exitoses altres com les de la brigada de cavalleria lleugera en Balaklava. En definitiva un wargamer mes, un aficionat mes als jocs d'estratègia