1 d'abril de 2011

La Mala Educació

Ja sé que és un títol de una película d’Almodóvar, pero no vaig a parlar de cine, ni d’Almodóvar ni res d’això, encara que un poc de l’univers d’Almodóvar si que hi ha en la nostra educació pública. Ara venen eleccions, i com sempre, TOTS els partits es vendrán la cançó de que faran un esforç per l’ensenyament públic, per la sanitat, etc.. Ens dirán que ha baixat el percentatge del fracàs escolar, ens diràn que invertiran més diners en l’educació pública, i si eixe dia s’han passat amb la cervessa, ens diràn que els nostres fills tindràn ordinadors i sabrán parlar xinés, anglés, castellà i valencià perfectament abans de fer la comunió…….

Bé, la meua curta pero apassionant experiència en els institus em diu que tot això és MENTIDA. Pero de les grans. En primer lloc anem al tema dels ordinadors. Ens diuen que hi ha que motivar al alumnat, que s’han de fer continguts més audiovisuals per a motivar-lo, que disposarem de pissares digitals per a fer les nostres classes… etc. Baix el meu parer, si tu li dones un ordinador a un alumne de 12-15 anys (1r-3r ESO) a més de ser caríssim i que cada dos per tres no funciona correctament (vegeu que ha passat en Catalunya on estan pensant en retirar-los) de 30 alumnes, 5 pot ser que vagen a la pàgina web o a les activitats que tú els indiques, els altres (encara que no tinguen connexió a internet) intentarán veure imatges de models nuetes o estarán jugant a algún joc que porten pregravat en el seu pendrive.Per tant, oblida’t del teu vídeo de youtube sobre Egipte o sobre la Revolució francesa perque no el voran……

Com ací en aquesta comunitat els alumnes no tenen ordinadors, de vegades, m’ha sabut mal, m’he dit, “xé, busca algún power point o algún vídeo de youtube sobre eixos continguts, ja està bé de llegir, subratllar i comentar”. Sabeu el que m’ha passat? En un primer moment he hagut de barallar-me amb algún company per obtindre la sala d’audiovisuals. Quan ja l’he reservada, arriba el dia de donar classe, tens el teu material elaborat, el teu vídeo,les teues preguntes, tot programat. Encens l’ordinador i resulta que eixe vídeo tan interessant, per alguna extranya raó, eixe dia, l’ordinador no el llig, o els altaveus no funcionen o “el formato no es reconocido por windows”. Merda! 1 hora de feina tirada a la basura, revolució en la classe i després d’estar perdent 15 o 20 minuts (depén de la paciència personal) tornes al llibre i santes pasques.

El tema dels idiomes, l’altra gran mentida. Hi ha alumnat que sí, que de menut pot aprendre 3, 4 o 5 idiomes, igual que hi ha xicons que poden correr sense ofegar-se 45 minuts. Pero hi ha altres (desgraciadament, la gran majoria) que no arribarán a escriure correctament ni el valencià, ni el castellà, ni l’anglés, ni òbviament, el xinés, al igual que no poden correr 45 minuts sense parar. Quin és el resultat? Que la majoria escriu mal el castellà, mescla ambdós idiomes (valencià-castellà) i després d’estudiar 8 anys anglés si va algún dia a Londres tan sols sabrà dir Jelou.

I per acabar, hi han tres programes o conceptes molt roïns en l’educació actual. Atenció pares, açò és molt important si teniu fills en l’ESO:

-Programa PQPI: Programa qualificació profesional inicial. Vamos, l’antiga FP., pero molt pitjor. El teu fill no aprendrà res, perque el nivell és més baixet que en l’ESO normal, no aprendrà un ofici (perque els companys que tindrà no el deixaràn), això si, tindrà la titolació de graduat en ESO pero no sabrà ni nugar-se les sabates.Aquest programa tan sols serveisxper a que els polítics emmascaren la realitat, que hi ha un 40% d’alumnes que no es titolaria en l’ESO normal.En lloc de fer una autèntica formació professional i deixar-se de bobades,  els posen ahi i el professorat que li toquen aquests grups cada dos per tres estàn de baixa per depressió.

-PDC:Programa de diversificació curricular. En teoría, si el teu fill/a està en 4t d’ESO, és faener, bon xiquet, pero li costa traure les assignatures normals, en 4t pot anar al PDC, en el que el nivell es rebaixa i se li esborren totes les assignatures pendents d’altres cursos anteriors. Eixa es la teoría, en la pràctica, resulta que el xiquet/a que no es que li coste, es que es gossarro i sap que en el PDC s’ho traurà sense obrir el llibre, a partir de 3r comença a dir-te que tot és molt difícil i que l’any que vé ell vol anar a PDC. Resultat: Cada vegada hi ha més cursos de PDC que de 4t normal, perque si tu dones a elegir a un alumne de 15 anys entre esforçar-se o no esforçar-se, i tindre la mateixa titolació….. quina penseu que serà la seua opció?

-Promoció automática: Esta es la reina del mal en l’educació actual. Vosaltres recordareu que quan estudiaveu, no fa tant, si no aprovabes el curs estaves suspés. I si estaves suspés en Juny i Setembre, repeties el curs. Vos sona veritat? Doncs ara ja no. Això s’ha acabat. Ara tan sols es pot repetir una vegada per cicle, és a dir en 1r-2n i en 3r-4t. Imagina que el teu fill arriba a 1r de l’ESO. És un canvi dur, no s’acaba de fer en l’insitut, hi ha moltes assignatures, i el xiquet suspén. Repetix primer de l’ESO.El segon any que està fent primer d’ESO, si es un bon xiquet, estudirà , s’ho traurà i passarà a segon……. pero si no vol estudiar, no aprova ni el “recreo”, li cauen totes les assignatures….. no patiu, que el xiquet passarà a segon com si res, igual que el primer cas. Miracle de la promoció automàtica.I axí en els cursos següents.

A algú li extranya que els joves (no tots afortunadament) no vulguen estudiar? Total… “pa qué, si me saco igual el título de la ESO estudiando que jugando a la Play” Jo també optaria per jugar a la play….

 

 

Comentaris:

(2) a l'entrada La Mala Educació

Feu un comentari

Núvol d'etiquetes

Qui és Carlos Font?


Nascut a Benissa. Licenciat en Història per la Universitat d'Alacant.