28 de gener de 2021

El Rubius, Impostos i funcionaris

Bé, supose que tothom està al corrent. És la polèmica del mes, quinzena, setmana,dia? Si em referisc a la polèmica entorn al famòs youtuber Rubius i el fet d’anar-se’n a Andorra per pagar menys impostos. Li ha caigut, li està caiguent una bona. Polítics, politòlegs, comentaristes, col·laboradors de tv, premsa, ràdio i per supost, les xarxes socials l’han condemnat. Cadascú ha tret el Torquemada que porten dins per jutjar, i sobretot, per condemnar,a aquest famòs youtuber.

Com a qualsevol persona, i més com a funcionari que sóc, òbviament no defendré mai a ningú que vullga pagar menys impostos del que li pertoquen. Tampoc conec, ni sé molt bé qui és, ni com es guanya la vida el Rubius. Ara bé, qui li permet fer això? Quí és l’encarregat de fer les lleis? Fins el que jo sé, els polítics. Per tant, em sorprén certes crítiques ferotges de molts polítics cap a l’acció del Rubius. Voleu que la gent pague menys impostos? Elimineu els paraïsos fiscals a Europa  i feu una política fiscal comuna. Qui visca, treballe, tinga la major part de la seua residència a Europa, que pague com tothom. Ho poden fer, pero no volen.

Després ve un altre tema, els impostos. Els impostos s’usen correctament? Es podrien emprar de millor manera? Com a exemple, la ciutat en la que visc, a Castelló. L’Hospital General (públic) va ser inaugurat  l’any 1967,l’últim institut inaugurat a Castelló va ser l’IES Bovalar, l’any 2010 i el Palau de la Festa, per a les comissions que organitzen les festes de la Magdalena, en l’any 2011. Qüestió de prioritats. Amb aquest exemple, és lícit que algunes persones pensen en pagar menys imposts? No defenc que es faça, però no és molt alentador vore exemples com aquest per tot arreu. Aeroports no rendibles, rodones impressionants al costat de col·legis en runes, variants, dobles variants, autovies ara que per fí l’autopista és  debades… És necessari, en un temps de crisi, 21 ministeris? Algú entén, que hi haja un ministeri d’universitats, apart del d’educació? En fí, milers de milions tirats al fem. Això si, les residències públiques, els hospitals, ambulatoris, col·legis, instituts, centres socials de tot tipus, en condicions deplorables. No conviden, no ens conviden, a ser esplèndids amb hisenda.

D’altra banda, ve l’altra polèmica que jo l’anomene el Guadiana, apareix i desapareix molt sovint. I és el tema dels funcionaris. Cada vegada que hi ha una crisi, funcionaris al paredón. Hi han massa, criden uns, són malfaeners, criden altres. I malhauradament, ve una pandèmia (ara), o una forta crisi económica (abans) i ens demostra que no és del tot cert. Hi ha prou estudis que diuen que Espanya no té molts milions de funcionaris més que els seus països de l’entorn. Però crec que ací tampoc ens em de centrar en el nombre, sinò on estan aquests funcionaris destinats. És a dir, ara veïem malhauradament que en les residències, en investigació, sanitat o en els centres educatius falten uns quants milers de funcionaris. Aleshores, per què diem que “hi han massa”? Perquè tal vegada, no cal tindre 5 persones en un ajuntament dedicades a les licències d’obres (és un exemple, que no s’ofenga ningú), quan la construcció ha caigut un 60 %. Abans de l’any 2008 tal volta eren necessaris, ara amb 3 hi hauria prou personal.Els altres dos funcionaris, podrien reciclar-se i ocupar llocs on feren falta. I tal vegada, tampoc caldria 8131 municipis, i es podrien mancomunar serveis. Tal volta tampoc caldria tindre diputacions amb el seu eixam de consorcis, assessors, empreses,etc..amb una gestió més bé opaca, i eixes funcions assumir-les la Generalitat.També caldria tindre clar la diferència entre el funcionari que ha tret la plaça en una oposició pública, i el col·locat pel regidor/alcalde/membre de la diputació/de la generalitat tan sols pels seus contactes personals. Tal vegada, d’aquests sí que ens sobren uns milers.

Per concloure, crec que aquesta última, penúltima, antepenúltima polèmica, no és més ni menys que la darrera cortina de fum organitzada per l’establishment per amagar o ocultar altres greus problemes que tenim, i que amb el Rubius, van passant de llarg…

Feu un comentari

Núvol d'etiquetes

Qui és Carlos Font?


Nascut a Benissa. Licenciat en Història per la Universitat d'Alacant.